Rakının Tarihçesi
Rakının çok uzun yıllardır Türkler'in milli içkisi olarak kabul edilmesinin haklı nedeni rakının Türkler tarafından bulunmasıdır.
Günümüzde tüm dünya rakının ilk kez Osmanlı sınırları içinde üretildiğini kabul etmektedir. Rakının aslan sütü olarak da anılmasının nedeni eski Osmanlı meyhanelerinde rakının aslan kabartmalı kaplarda sunulması ve süte benzer rengidir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde rakı üreticilerinden ‘Arakçıyan Esnafı' diye bahsetmektedir. Avrupa Konseyi Alkollü İçkiler Ekspresler Komitesi diğer içkilerde de olduğu gibi (Scotch Whisky, Irish Cream Liquor) rakıyı da 'Turkish Rakı' olarak adlandırmıştır.
Rakı sözcüğü bir görüşe göre Razaki cinsi üzümden, başka bir görüşe göre ise Doğu Akdeniz’de hurma kökünden elde edilen 'arak'tan gelmektedir. Bu ihtimale göre Razaki üzümünden yapılmış olan anasonlu içkiye ‘rakı’ denmiştir.
Gerçek bir Türk içkisi olan rakı son 300 yıl içinde muzdan karanfile, sakızdan limona kadar çeşitli şekillerde aromalandırılmış, ancak sonunda anasonun rakı için ideal bulunduğu görülmüştür.
Ülkemizde 1944 yılında rakı üretme ve satma hakkının devlete geçişine kadar büyük şehirlerin yanı sıra Eskişehir; Edirne, Muğla, Antalya, Çanakkale, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon gibi illerde birçok rakı üreticisi üretim yapmıştır. 1938 yılında 48 adet rakı üreticisi 70'in üstünde marka vardır.
Devlet tekelinde üretim 2004 yılına kadar sürmüş ve EFE Rakı'yla, Türkiye ve Dünya ilk özel sektör üretimi türk rakısına kavuşmuştur.
Kaynak: http://www.eferaki.com/RakiCulture.asp
Yeni Rakı ve Tekirdağ Rakısı artık "Bizim" değil "Amerikalılar"ın!
Mey İçki'nin Tekel'in alkollü içkiler bölümünü alış süreci
2003 Tekel’in alkollü içkiler bölümü özelleştirildi.
2004 Mey İçki Sanayi Tic. A.Ş. kuruldu ve faaliyete geçti.
2006 Mey İçki hisseleri çoğunluğu Texas Pacific Group’a devredildi.
Kaynak: http://www.mey.com.tr/tarihce.html
"Google Osman"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder